Expert

Ik ken een autodealer die al 40 jaar auto’s verkoopt. Ik vraag hem wat de goedkoopste manier is om auto te rijden. Hij vertelt mij dat ik dan een auto moet stelen en direct door naar het tankstation moet rijden. Daar moet ik dan de tank vol gooien en zonder te betalen mijn weg vervolgen.
Ik luister naar zijn advies, hij is tenslotte expert. Ik word door de politie aangehouden en enkele weken later mag ik mij verantwoorden voor de rechter. Ik vertel dat mij niets te verwijten valt. Ik heb namelijk geluisterd naar een expert en hoef dus zelf niet meer verder te denken. De rechter vindt het een waardeloos verweer en geeft mij, geheel onverwacht, de gestolen auto niet terug. Bovendien moet ik een celstraf uit zitten. Ik snap er werkelijk helemaal niets meer van.

Dit grapje is anekdotisch voor wat gebeurt in Nederland. Rechters varen blind op het advies van enkele aangewezen experts – OMT / RIVM – zonder het andere geluid te horen. Mensen nemen niet de moeite om zich te verdiepen in dit onderwerp en willen met de benen omhoog aan het zwembad bier drinken terwijl ze een of andere stupide sportwedstrijd bekijken.

Mensen willen mooie verhalen horen

Iemand belde mij een aantal jaren geleden op omdat ik via mijn website uithaalde naar ongekeurd en ongecontroleerd speelgoed. Ik was hem dankbaar voor zijn telefoontje. Zijn opmerking ‘mensen willen mooie verhalen horen‘ komt keer op keer bij mij naar boven. Ja, natuurlijk willen mensen mooie verhalen horen. Natuurlijk. Maar, hoe verhouden wij ons tot de minder mooie ontwikkelingen? Hoe gaan we daar mee om? Laten we dat onbesproken? Willen we dat niet veranderen?

Een fragment in Rocky 485 schiet door mijn hoofd. The world ain’t all sunshine and rainbows. Die stem, geweldig :)

Ver-wijzen

Ik kijk vanochtend een interview van Willem Engel. Nee, niet mooi. Zeker het verhaal van een man die zijn vader verliest omdat de artsen zich drukken, verschuilen en verwijzen; ver-wijzen behalve naar zich zelf! Als je dit voorval bestudeert dan weet je dat het te triest is voor woorden. Als mensen terminaal zijn dan mogen artsen normaal gesproken experimentele behandelmethodes inzetten omdat de naderende dood dat rechtvaardigt. Een laatste strohalm, een klein beetje hoop, de inzet van Ivermectine, maar nee, de specialisten in het Erasmus MC weigeren Ivermectine toe te dienen. Ik begrijp het wel. Ik heb niet eens zin om dit cynisch of sarcastisch te verwoorden, ik begrijp het wel. Lafaards zijn het. Bang om hun nek uit te steken. Lafaards, een ander woord kan ik er niet voor vinden.

NS
Gelukkig heeft het Nederlandse elftal gisteren gewonnen. Fantastisch. Kunnen we weer uren over praten want dat vinden mensen mooi. Met gemak en zonder morren maken we daar tijd voor vrij, miljoenen uren.

NNS
Ja, ik weet dat die Engel afgelopen week een hele, hele domme opmerking heeft gemaakt maar dat maakt zijn strijd en argumentatie niet minder noodzakelijk. Mensen maken fouten, heerlijk, daarom zijn wij mensen. Ik heb geen moeite met fouten en kan vergeven. Echter, ik hoor vandaag, 21 juni, zijn uitleg. Ik vind het nog steeds een slecht moment en een voorbarige conclusie maar met de informatie enigszins begrijpelijk.

NNNS
Wijzen, verwijzen, aanwijzen, bewijzen, afwijzen. Wijs, onwijs.