Gio Natali, Quindici Anni

Je vroeg me ooit waarom jij geen 2e naam had terwijl Luca naar ome David was vernoemd. Ik merkte dat je het jammer vond. Je bent er vaker op terug gekomen. Ik kon je toen het antwoord niet direct geven. Later, tijdens het rijden, een auto met een opvallend nummerbord, jouw vraag schiet door mijn hoofd. Ik bel je en vertel waarom jij eigenlijk, met enkel en alleen jouw voornaam, een hele gave naam hebt gekregen!

Jouw voornaam loopt heerlijk over in onze achternaam. Ik bedoel, Klaas Natali, dat lijkt toch nergens op! Jouw naam is heerlijk soepel, rustig vloeiend als de Swalm.

Giovanni heeft je meerdere keren opgetild. Hij is een geweldig vriend voor mij en wij kunnen heerlijk met elkaar filosoferen, tot diep in de nacht. Hij is een man die kan luisteren en vertellen. Een man met humor en zo nu en dan weer fucking direct. Iemand met wie ik 14 jaar ben samen gelopen gedurende onze studie. We hebben zelfs samengewoond hetgeen voor 2 explosieve types zoals wij levensgevaarlijk is. Het ging net goed :) Hoewel Giovanni al lange tijd op duizenden kilometers van mij woont is onze band uniek.
Tot jouw geboorte was Giovanni voor mij altijd Gio en nu draag jij die naam en is Gio Giovanni. Volg je me nog? Gio Natali, dat klinkt gewoon mooi. In Italië wisten ze met jouw naam eerst helemaal geen raad. Joe, Joe, wat Joe? Ja, gewoon Gio, that’s it. Geen Giovanni of Giacomo of Giuseppe of Gianni, nee, just Gio. In al zijn eenvoud.

Als ik jouw naam schrijf dan open ik met een fantastische G. Je kunt die letter zo mooi groot schrijven; een vloeiende sierlijke lus. Daarnaast komt, heel in het klein het subtiele i’tje met dat vrolijke puntje en tot slot de rustige O. Wat een mooie naam. Gio.

En er zit een dubbele bodem in jouw naam, dat maakt het extra mooi. Jouw initialen zijn hetzelfde als die van Opa, Giacomo Natali, Gio Natali. GN. En dat, jij mooie jongen, maakt het zo ontzettend vet. Verrassingen en kleine geheimpjes, altijd gaaf.

Later heb ik nog onderzoek gedaan naar het verhaal achter Gio; de etymologie. In Italië wordt Giacomo ook afgekort tot Gio. Een onverwacht toetje.

Ja, jij bent de jongste. Giovanni is Italiaans en betekent jong. Je legt de klemtoon op de Gio (spreek uit djo) en de ‘vanni’ komt er achter aan :). Vandaag krijg je al een snor, je bent groter dan mamma en je wil steeds met mij vechten. Met die knokige, crimineel scherpe vuistjes van je. Je bent mooi.

Die mooie combinatie van intelligentie, rust, begrip voor een ander en die enorme drive maakt jou zo mooi. De manier waarop jij het afgelopen jaar geduld hebt getoond en als enige moest gamen op een halfbakken computer is bijzonder.
Dit jaar wilde je dan toch zelf jouw computer samen stellen. Je komt met moederbord X, processor Y en intern geheugen Z. Dat heb ik nodig Pappa. Ik stel je extra vragen ten aanzien van deze setup en je zoekt het uit. Gaaf. Ik verdiep me kort in de materie, overleg met Gijs en vind een groothandel voor advies. Ze hebben nog tips en ik pas de setup verder aan.

Afgelopen vrijdag halen we samen de computer op in Duitsland. Onderweg ben je stil, je vindt het spannend. We praten niet veel. We hebben voor de zekerheid het oude systeem meegenomen en dat is maar goed ook. We hebben helaas ook nog een snellere harde schijf nodig. Je bent teleurgesteld. Ik leg je uit dat je je vrienden om hulp mag vragen maar dat het altijd verstandig is om ook zelf uit te zoeken en te begrijpen. We vervolgen onze weg naar Gijs maar hij is niet op de zaak. Weer moet je geduld hebben. Maar je blijft rustig. Gijs heeft pas maandag tijd dus er staat dat weekend een super snelle computer in de hal en hij doet het niet. Je kunt er gelukkig wel om lachen.
En dan eindelijk, gisteren krijg ik hem aan de praat. Hij doet het. Een transparante kast zodat je dat gave moederbord met die vet oplichtende LED’s kunt zien. De grafische kaart wordt eindelijk gebruikt :) en ik geef je mijn grote touchscreen. Ik vraag een paar keer of het goed is. Je bent helemaal blij. Ik ben blij. Je hebt veel geduld gehad.

Vandaag is het 23 juni, net als 15 jaar geleden staan we aan de vooravond van een hittegolf. Het is waanzinnig mooi buiten. Het zwembad is geopend, we maken er een feestje van. Kruimeltaart.

Gefeliciteerd Gio, Ti Voglio Bene.

NS
Gio, ik schrijf hier steeds het lelijke ‘ik’ en dat is wellicht niet zo netjes. Natuurlijk heb ik ooit, ruim 15 jaar geleden, deze naam geopperd en het was goed want ook Mamma heeft direct een goed gevoel bij jouw naam. So it goes. Een naam is als een idee en iemand noemt het als eerst. Mag ik daarom ik laten staan in dit verhaal?

NNS
En je hebt niet alleen de initialen van Nonno maar ook zijn ogen, net als Isabelle. Scherp, vrolijk en met gouden vlekjes. Ik stel je nog wel aan haar voor. Geduld. We hebben alle tijd.

NNNS
Neuzen, neuzen, neuzen :) en je weet het, Ti Amo Gi.