Take Care or Have Fun?

Ik heb altijd moeite met het zetten van een passende afsluiting onder een brief of e-mail. Het gebruikelijke ‘met vriendelijke groet’ past mij niet, zo vriendelijk ben ik niet. In het verleden koos ik daarom altijd voor ‘have fun’.

In mijn laatste studiejaar ben ik met een groep vrienden gaan island hoppen door Griekenland. Rugzak gevuld en het surfmateriaal mee. We zetten na een lange bootreis voet aan wal op het mooie Naxos. Later veroveren we nog vier andere eilanden maar steeds weer keren wij terug naar Naxos, het eiland waar het ons goed gaat. Voor mij de mooiste vakantie tot dan toe. Het moment waarbij ik mij voor het eerst in mijn leven echt goed voelde, over mijzelf en mijn omgeving. Het zoute water, de stevige wind, de hoge golven, het kruidige eten, de brandende zon en boven alles, boven alles, de mooie mensen.

Op Naxos leerde ik een rustige vrouw uit Noorwegen kennen. Nadat mijn vrienden, handsome Frank in het bijzonder, met mooie woorden en goede looks geprobeerd hebben haar te verleiden sloeg de vonk dan toch tussen ons over. Een paar mooie weken van rustig samen zijn, taalverkenning, island hoppen en contact. Een paar dagen voor mij moest zij terug naar Oslo. Afscheid.
De verliefdheid bleef een tijdje in de lucht en we schreven brieven in het Engels. Ik vond het altijd grappig dat zij afsloot met ‘Take Care’ en heb dat daarna jaren lang zelf gebruikt. Op een gegeven moment kon ik me er echter niet meer in vinden en gebruikte ik ‘have fun’.

Ik heb moeite met verzorgen en wil dat ook een ander niet wensen. Echter, in retrospect, kan het natuurlijk ook ‘jezelf’ verzorgen betekenen. Wellicht is het zelfs een voorrecht als je MAG verzorgen. Interessante gedachte.

Sinds enige weken lees ik ‘This Life’ van Hagglund. Een zweedse literatuurwetenschapper en filosoof. Het boek had ik al een half jaar lang in mijn bezit en pas nu nam ik de tijd om het te lezen.
In zijn boek schrijft hij over de vergankelijkheid van ons leven waarbij we weten dat alles verandert. Dat we, ons hiervan bewust, goed moeten zorgen voor dat waar wij ons aan hechten; dat wat voor ons waarde heeft. Take care.

Ik lees het zo vaak dat ik mijn mening opnieuw probeer te vormen.

Eigenlijk pleit ik altijd voor zelf-verzorging. Ik vind het mooi als iets zich zelf kan verzorgen. Als mijn aandacht wordt gevraagd dan laat ik dat vaak liggen totdat ik vind dat het tijd is om te verzorgen. Meestal gaat dat goed getuige de leeftijd van de ‘spullen’ en ‘vriendschappen’ om mij heen. Soms gaat dat fout zoals met de Suzuki. Deze motor, een lang verhaal, heb ik altijd slecht verzorgd. Keer op keer laat ik hem staan, in de regen, sleutel ik zelf en raakt hij in verval.
Een paar weken geleden was ik er weer klaar mee en bel ik Mr. ANWB. Hij komt tot de conclusie dat het benzinefilter verstopt zit; fuck, zo simpel, nog geen 5 minuten werk, 10 maanden stil laten staan. Ik baal van mijn laconieke gedrag; de manier waarop ik de problemen waar ik voor sta soms laat liggen maar, whatever, it is. En de motor, die loopt weer, soepel en hard.

Ja, zorgen voor – voor je zelf, voor je omgeving. In welke volgorde en op welk moment? Ik zie het wel en tot die tijd:

Have fun and take care :)

NS
En nu ik het me zo bedenk, ‘take care’ past uitstekend bij Marit, een moeder en HR manager, gaaf :)

NNS
Vele jaren later ben ik met Petra naar Naxos gereisd en onlangs hebben ook Gio en Luca zich laten betoveren. Ze spreken regelmatig over deze hobbelige reis met zo veel indrukken :) waar-onder de Poort van Naxos, running up that hill and waves bombarding the island. Wow.

NNNS
Back in 2021

NNNNS
Tak Marit, ha det bra :)