Under Pressure

Wat onderscheidt de mens van een aap?

Een op een verliezen we het. Tien tegen tien verliezen we ook maar naarmate de groep in omvang groeit stijgt onze kans op overwinning.

Waarom? Omdat wij in staat zijn te organiseren. Omdat wij systemen en structuren kunnen bedenken en in de praktijk brengen. Systemen om een grote groep te co├Ârdineren en aan te sturen. Systemen en Structuren.

We zijn met zovelen op deze kloot dat systemen nodig zijn. Dat is logisch en daar kan ik me ook in vinden. Ik geloof niet dat anarchie een alternatief is voor een kapitalistisch of sociaal democratisch systeem. Het zit in onze natuur om in systemen te denken.

We moeten echter niet vergeten dat we ook mensen nodig hebben die aan de rand van het systeem staan. Mensen die het systeem wil aanpassen of op zoek gaan naar een ander systeem. Mensen die ons bewust maken van de problemen binnen het systeem. Ik denk niet dat het perfecte, door mensen bedachte, systeem bestaat. Er zullen altijd groepen zijn met minder mogelijkheden tot ontwikkeling of ontplooiing.

Ik herinner me een collega uit mijn tijd bij Reijers Computers. Ik noem hem voor het gemak maar even Frank. Hij was aangenomen als accountmanager op onze afdeling. Frank was niet de beste verkoper en zeker niet de meest gedreven of fanatieke verkoper. Frank haalde nooit het afgesproken target. Daarnaast was Frank een beetje een klager. Natuurlijk klaagde hij over de kwaliteit van zijn product, de organisatie om hem heen en zijn auto. Ja, Frank klaagde graag en veel op een weemoedige manier. Na een aantal maanden wilde ik dat niet langer aanhoren en vertelde ik hem het volgende: ‘Frank, klaag niet zo, werk harder, haal je target en dan mag je vast en zeker een mooiere auto uitzoeken. Als je niet harder wilt werken, val dan als je blieft mij niet lastig of zoek een andere werkgever.’

Dat is het mooie van vrijheid. Je hebt de vrijheid om:

  1. je te confirmeren aan het systeem;
  2. het systeem aan te passen;
  3. op zoek te gaan naar een ander systeem.

Er is geen waarheid. Er is geen juiste weg. Er is geen ultiem systeem. Ik denk dat ons huidige systeem niet meer voldoet, niet goed te onderhouden is. In het kapitalisme is er uiteindelijk een winnaar, dat snapt iedereen die ooit monopolie heeft gespeeld. De rest verliest, en mag, bij gratie van de winnaar, adem halen.

Ik ben op dit moment niet positief over de ontwikkelingen in de wereld om mij heen. Absoluut niet positief hoewel ik nog steeds en dagelijks kan genieten van al het moois, de gave mensen, de mooie natuur, het lekkere eten en elkaar.

Het is vrijdag, ik heb er nu al een hele dag op zitten. Gestart met yoga, daarna een paar pagina’s gelezen, een half uurtje hard gelopen, een paar spiergroepen op spanning gebracht en nu net nog snel een beetje geschreven, ge├»nspireerd door Queen.
Het is vrijdag. Ik ga tot een uur of 12 mijn ding doen. Daarna komen Paul en Oscar voor de beste tosti van Arnhem, een homemade cappuccino en gaan we de golfbaan verontrusten; Duiven in alle Bomen, Mollen onder de Grond, verlaat het gebied. Het zou het begin van een mop kunnen zijn: ‘Een Advocaat, een Jurist en een Idioot gaan een middag golven.’

Het is vrijdag, 18 juni, 09:21. Het is lekker buiten, de keukendeur staat open. Een klein briesje, iets frisser na een zomerse dag door een fikse regenbui.

NS
De Advocaat en Jurist eindigden met gelijk spel. De idioot liep zes achter. Vrijwel elke afslag verdween in een hoek van 30 graden links of rechts het bos in. Vier ballen minder. Vreemd, Ik was ontspannen en probeerde ook zo te slaan. Desondanks eigenlijk geen enkele lekker slag geslagen. Wel veel gelachen en genoten van een ontspannen middag, in goed gezelschap, in the field.

NNS
Wellicht te weinig harmonie in mij, te veel omgeving?

NNNS
Om-geven?