Wat is het machtigste wapen?

Als ik moslim was dan zou ik helemaal in een deuk liggen.

Ik herinner me de debatten, enkele jaren geleden, over het dragen van boerka’s of andere gezicht bedekkende kleding, tijdens werk, in het openbare vervoer of op school. Het was een zeer gevaarlijke bedekking want we konden de gezichten niet goed aflezen of beoordelen. Niet representatief naar klanten, asociaal naar medereizigers of leerlingen en lastig voor leraren. Daarnaast kon men onder de gewaden ook allerlei gevaarlijke wapens verbergen*. Boerka’s, het zou verboden moeten worden, nog niet zo lang geleden, toen terrorisme nog de grootste vijand was en wij ons gelukkig mochten prijzen met de BVD, leveranciers van bewakingsapparatuur en wapenfabrikanten.

* Ik kan alle argumenten niet vinden maar weet zeker – denk ik- dat Wilders er minstens 10 had

Vanochtend ga ik rustig joggen. Heerlijk in het open veld, dikke vochtige lucht, opstijgend vanuit het grasland. Wit shirtje aan tegen de zon. Heerlijk, zeer langzaam. Meditatief. Kort voor me steekt een jongen over. Ergens in het midden van nergens loopt hij met zijn hondje én een mondkapje voor. Ik ben verbaasd. Hoewel, ja, ik begrijp het wel. Ik denk aan Gio.

Vorige week wilde ik zijn kamer een beetje tunen. Zijn bureautje was net iets groter dan 4 postzegels dus dat vroeg om nieuw spaanplaat. Ik neem hem mee naar de Praxis omdat ik graag zijn mening wil horen. Als we samen de bouwmarkt inlopen haalt hij zo’n kek mondkapje uit zijn broekzak en hangt het om zijn oren. Ik kijk hem vragend aan. Nu kijk ik graag en goed in zijn ogen omdat het misschien wel de mooiste ogen van heel Arnhem zijn. Hij vertelt me dat hij het wel prettig vindt en zo ook de stinkende geuren van de bouwmarkt maskeert. Hmm, letterlijk :)

Ja, als ik moslim was zou ik buikpijn van het lachen hebben.

Wij hebben zo’n grote mond over de indoctrinerende regimes van gelovigen, gelovigen in de bijbelbelt, gelovigen in het oosten en god weet waar nog meer :) Maar de grootste indoctrinatie ontvouwt zich toch wel onder onze ogen …. en vrijwel iedereen die zwijgt.

Als ik moslim was dan had ik het niet meer.

Wat is het machtigste wapen? Ik stelde Luca ooit de vraag op het moment dat hij meer wilde weten over dialoog. Het machtigste wapen dat is het gesproken woord in de vorm van een vraag. En dat is precies wat ons nu wordt afgenomen door middel van indoctrinatie, stigmatisering en censuur. Vragen, waarmee je uiting geeft aan twijfels, worden weggewuifd, weggehoond of genegeerd. Kinderen die vragen, worden overgeslagen. Toch?

Ja, alles is cyclisch, het lost zich dus vanzelf weer op. Tot die tijd, haal ik adem en doe mijn ding.

Het is heerlijk buiten. Ik wens je een mooie dag. Wij gaan dit weekend weer Piet ‘r Padden en doorkruisen Peets geboortestreek.

NS
In Captain Fantastic wordt een van de kinderen boos waarop zijn broers en zussen hem vragen zijn woorden te gebruiken om zijn woede uit te drukken. Use the Power of Words.

NNS
Ik kan de scene zo 1 2 3 niet vinden maar kwam wel deze boekbespreking tegen. Heel veel interessante auteurs komen in deze film voorbij. Als ik het voor mij zelf mag samenvatten dan komt het aan op begrip en vrijheid; begrip ten aanzien van de motieven en het handelen van de mens en vrijheid in de manier waarop ik mij verhoud tot de norm zoals die door de mens, in mijn omgeving, is opgetuigd.

NNNS
Ik wens je wijsheid. Bij twijfel, niet oversteken. Geduld, net als ik.