Belangrijk

Eigenlijk is dit geen mooi woord. Je gebruikt het gemakkelijk als antwoord op de vraag: “Waarom? Omdat ik het belangrijk vind. Dit is belangrijk, dat is belangrijk. Jij bent belangrijk.”

Dat ik de tijd neem om na te denken of er voor kies om iets van me af te schrijven, zoals nu op dit moment .. dat vind ik belangrijk.

Ik loop met Teun en denk na over dit woord waarin het begrip ‘belangen’ verwerkt is. Niet mooi. Zakelijk. Belangen maken iets belangrijk. Ik vraag me af of het woord “belang” afstamt van het Engelse “belong”; toebehoren aan. Bezit zijn van. Een thema dat de laatste maanden door mijn hoofd gaat.

Hebben we een beter woord voor belangrijk? Ik heb het gevonden: waardevol. Vet woord. Iets heeft waarde voor mij. Voelt beter dan “is belangrijk”. Een klein verschil maar toch, uh, waardevol :)

Waar komt het dan toch vandaan? Er is inderdaad een verband met het Engels via het woord “verlangen”. To long for. Ergens naar verlangen. Dat is eigenlijk best mooi. Ja, alles is online te vinden en ik, ik heb het zelf bedacht zoals ik alles zelf wil uitvinden. Ja, er zijn makkelijkere manieren dan zelf willen denken maar niet voor mij.

Zo, ik ga wat anders doen. De facturen voor november moeten gemaakt worden en ik heb andere verplichtingen op me genomen die waardevol zijn voor anderen.

Ja, wat is waardevol? Fijne mensen om je heen. The rest are details.