Grondhouding?

Ger schrijft me via Messenger. Hij vraagt wat mijn grondhouding is ten aanzien van de Corona politiek.

Ik zat vier jaar met Ger in een klas, we studeerden Commerciële Economie, waarschijnlijk omdat we beiden geen idee hadden over een na te streven toekomst; en nu nog steeds, niet. Ik kon het goed met hem vinden, die ietwat slungelige, rustige en intelligente jongen ergens achterin. We waren redelijk dissonant. Waar ik voortdurend geometrische figuurtjes tekende om de les door te komen kon Ger al supervette graffix maken.
Hij tekende in die tijd voor mijn bespanservice – mijn allereerste bedrijfsmatige activiteit – een woedende McEnroe met een geëxplodeerd tennisracket. Van hem heb ik mijn eerste en meteen ook laatste tekening leren maken. Weet je nog Ger, een zittende baby en een coole dude die met een arm en (een) hoofd uit een VW hangt? Ik zou ze ook nu nog kunnen tekenen, vraag het me niet!

Na de HEAO kwam ik hem enkele keren tegen tijdens het stappen. Altijd weer die heldere, rustige blik. Heerlijk. Vorig jaar troffen we ons voor het eerst in misschien wel 25 jaar, bij hem thuis. Mooi, re-la-ti-vi-tijd, als was het gisteren. Na veel omzwervingen was hij er in geslaagd zijn eigen richting te vinden als tekenaar in een heel specifieke segment, vol in de niche. Daarin is hij de bom.
Het was zo fijn om hem weer te zien, en spreken, samen daar onder de veranda, op een super warme dag. Hij vertelde mij dat hij mijn teksten via Facebook las en zelfden reageerde, nog steeds even rustig. Glimlach. Het voelde als vanouds en veel te kort.

Zijn portfolio ligt al een jaar bij mij op de boekenbank, naast de ‘boekenbatterij’ – een stapel met ooit nog te lezen.

Vandaag stuurt hij een bericht via Messenger. Hij vraagt naar mijn grondhouding ten aanzien van de Corona politiek? Wat een moeilijke vraag. Wat is dat eigenlijk, een grondhouding? Is dat een overtuiging, ten aanzien van een onderwerp, wellicht ten aanzien van het leven. Ik probeer hem antwoord te geven, via Messenger. Ik vertel hem dat Nederland niet zo veel anders kan dan volgen. Dat niemand het zeker weet en dat we bij twijfel toch niet oversteken; toch? Dat leren we in ieder geval onze kinderen? Eerst links, dan rechts en dan weer links en als de weg dan vrij is steek je over. Bij twijfel, herhaal procedure.

Ik denk dat het te laat is om vanuit mijn grondhouding politiek te bedrijven Ger. Mijn grondhouding is dat mensen zich zelf moeten verzorgen. Dat hebben ze op jonge leeftijd te leren. Daar kan een regering bij helpen door gezond leven te onderwijzen, mogelijk te maken en te bevorderen*. Die luxe hebben wij niet gehad. Ons is de grootste rotzooi gepresenteerd via de rommelmarkten – ik vind het woord supermarkt een schande! Commerciële belangen op korte termijn wegen zwaarder dan gezondheid op langere termijn. Daarnaast is onze overheid vaak ook gewoon een beetje dom en makkelijk te manipuleren waardoor ze beslissingen nemen op halve informatie.

* En niet van die fckng gesponsorde ontbijten op de basisschool met een BlueBand smeerdiploma, argh, woest kan ik ervan worden. Nog meer van die idioterie: ‘Brood, daar zit wat in’ of ‘Melk, de witte motor’.

Ik denk in eenheid. Het is zo moeilijk om een probleem alleen aan te pakken en aan de andere kant, als iedereen zo denkt verandert er nooit iets. Ger, fck, ik weet het niet jongen! Wat een onmogelijke vraag. Ik probeer gewoon te bewegen binnen de ruimte die ik heb, die mij gegeven is, die ik bemachtigen of nemen kan. Ik weet het ook niet beter.
Mijn grondhouding is dat mensen zich zelf goed moeten verzorgen, niet geloven in allemaal die onzin. Goede voeding, geen zeep, meer bewegen, dansen, gedachtes uitwisselen, lezen, muziek, schrijven, seks, spreken met elkaar. Hmm, alfabetische volgorde, lol.

Ok, hoe ga ik om met de situatie?

Ik trek me van alle regelgeving geen fck aan. Ik geef handen, hanteer met klem nooit de 1,5 meter, was absoluut nooit mijn handen, draag een masker nagenoeg nooit en als ik er niet onderuit kom dan als een soort kinwarmer, dus nee, eigenlijk niet. Ja, ik houd rekening met ogenschijnlijk kwetsbaren – niet als ze voor mij neus twee Marlboro met filter en een krat bier halen – al zou ik liever zien dat ze zich zelf wat beter zouden beschermen en verzorgen want dat is waar het fout gaat.
De grondhouding van de meeste mensen is erop gericht dat ze zich zelf mogen mishandelen maar door anderen willen worden gedragen als waren ze tere bloemetjes. Dat is niet in overeenstemming met mijn grondhouding. Als je kwetsbaar bent, hoog bejaard, hartpatiënt, leidend aan diabetes of obesitas, altijd-ziek-zwak-en-misselijk, allergisch voor alles, astmatisch, rook je je te pleuris en verzin het maar, ga dan gewoon niet winkelen of naar café of bioscoop. Bestel gemakkelijk online, dat wat je nodig hebt, en laat de ‘onkwetsbaren’ vrij leven. Wellicht kunnen we dan voorkomen dat 100 duizenden ondernemers failleren en door de ellende van het faillissement zowel geestelijk als fysiek naar de klote gaan.

Wow, ik word boos. Ik ga even een frisse neus halen en gitaren. Dat voelt goed. Ger, dank voor je vraag.

Wat is jouw grondhouding? Ger, vertel ….