Ik hoop

Het Britse Hooggerechtshof houdt op 20 en 21 februari een openbare hoorzitting. De tweedaagse hoorzitting kan voor Julian Assange de laatste kans zijn om uitlevering aan de Verenigde Staten te voorkomen. Als hij wordt uitgeleverd, riskeert hij een gevangenisstraf van 175 jaar wegens het blootleggen van oorlogsmisdaden begaan door de Verenigde Staten in de oorlogen in Afghanistan en Irak.

Julian Assange, programmeur, journalist en een van de oprichters van WikiLeaks.

Ik neem je even mee, een weekje terug in de tijd. Tucker Carlson interviewt Poetin. Het is een extreem goed bekeken uitzending en voor het eerst in jaren hoort de westerse wereld het verhaal van de andere kant. Het wordt besproken door de reguliere media, inzicht groeit en er ontstaat zelfs begrip voor de Russische opstelling in de oost. Dat voelt vreemd.

En gisteren viel opeens Navalny dood neer; plotseling en onverwacht. Eergisteren kwam de man springlevend in beeld en vandaag is hij dood. “Putin did it!

Is dat zo?

Ik heb geleerd dat er geen waarheid is. Net zoals, twee jaar geleden, meteen werd geroepen dat Rusland de Nord Stream pijplijn – tegen alle logica in – heeft opgeblazen heeft ook Poetin gisteren Navalny vermoord.

Waarom zou hij dat doen? Leg het me uit.

De waarheid zal, ik nooit weten. De afgelopen vier jaar heb ik geleerd regeringen, in beginsel, te betwijfelen; is dat zo? Als er ineens iets extreems gebeurt – als je nu even links kijkt – dan vraag ik me af wat er – rechts – op dat moment afgedekt moet worden.

Ik hoop

Ik hoop dat Assange weer vrij kan rondlopen. Ik hoop dat regeringen openheid geven en niet, zoals ook in Nederland, er alles aan doen om smerigheid te verhullen. Ik hoop dat journalisten weer durven te bevragen, ondanks belemmerende correcties van commercieel gemotiveerde hoofdredacteuren. Ik hoop dat klokkenluiders zich laten horen zonder angst voor represailles. Ik hoop en blijf bevragen en beschrijven.

“Julian Assange shouldn’t be the subject of a grand jury hearing, he should be given a medal. He’s contributing to democracy.”

Noam Chomsky

Noam Chomsky is taalkundige, filosoof en activist. Hij was lange tijd een van de meest geciteerde denkers ter wereld. In zijn politieke werk baseert hij zich in de regel op openbare bronnen, die hij aan een nietsontziend onderzoek onderwerpt.

Lees zeker eens over Chomsky’s politieke denkbeelden in het makkelijk leesbare On Anarchism. Hij spreekt me aan en het lijkt een beetje op liefde vol rebelleren.